Wand betegelen | TegelNatuursteen.nl

Wand betegelen

Wand betegeling gebeurt bijna altijd doormiddel van lijmen. Verschillende producten kunt u in onze webshop vinden, zoals Bostik voegen primium, Foby voegenbreed, Ardalflex Light lichtgewicht poedertegellijm etc. Ook is het bij wandtegels belangrijk om de partij tegels vooraf te mengen om eventuele kleurnuances te voorkomen. Voor meer algemene tips klikt u hier.

Wand betegelen

Stap 1, vooraf het leggen

Voor het zetten van de tegels is het belangrijk dat de ondergrond (de muur) recht is. Mocht dit niet het geval zijn dan zult u dit terug zien aan de betegelde wand. Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond schoon en stof vrij is. Verder wordt bijna iedere ondergrond voor tegels voorbehandeld/voorgestreken, zodat de tegellijm goed hecht. Zo zullen barsten in de tegels voorkomen worden.

Als u de gehele wand, van vloer tot plafond, wilt betegelen, dan begint u halverwege de wand met een rij hele tegels. Tip: teken met een waterpas een lijn op de wand om waterpas te blijven werken. Als u tot een bepaalde wandhoogte wilt betegelen, dan moet u op deze hoogte beginnen met een rij hele tegels. Tip: markeer de hoogte vooraf.

Nu kunt u beginnen met het aanbrengen van de tegellijm in delen op de wand. Tip: begin met een klein oppervlak. Mocht het onder het tegelen sneller gaan, dan kunt u grotere oppervlakken van tegellijm voorzien. Strijk na het aanbrengen van de tegellijm met een tandkam door de lijm heen.

 

 

Stap 2, het zetten van tegels

wand betegelen

Zodra de tegellijm op de wand zit, kunt u de tegels in het lijmbed duwen en gelijkmatig aandrukken. Het is wel van belang dat de voegspecie onder de hele tegel zit. Daarnaast moet u rekening houden met gelijkmatige voegafstanden.

Mocht u een gat willen maken in de tegels, dan moet u aangeven wat het middelpunt van het gat is. Voor diverse doorsnedes kunt u een verstelbare tegelcirkelsnijder gebruiken. Voor het maken van stopcontactgaten etc. is een tegelboor geschikt. Eventueel glasboren of scherpe harde metaalboren kunnen ook gebruikt worden. Tip: om barsten te voorkomen kunt u het beste het gat afplakken met schilderstape.

Als u de tegels recht wilt snijden kunt u dit het beste met een tegelsnijder doen. Hier moet u de tegel met de bovenzijde naar boven leggen. Meestal zijn tegelsnijders ook voorzien van een breekstang. Ook in een versterkte tegel kan een rechte breuklijn worden gemaakt.

 

Stap 3, drogen en voegen

Nadat de tegels zijn gezet, is het belangrijk dat deze 24 uur drogen voordat u kunt beginnen met voegen. Om te voegen mogen er geen lijmresten aanwezig zijn. Let er dus op dat er geen lijm in de voegen komt. Anders zal dit uit de voegen geschraapt moeten worden.

 Als u begint met voegen zal u als eerst de voegmassa moeten aanmaken. Daarna kunt u het voegsel met behulp van een voegrubber diagonaal aanbrengen op het tegeloppervlak. De massa moet goed in alle voegen gesmeerd worden waarna u het overtollige voegmassa weg kunt halen met een natte spons. Het is wel belangrijk dat u de spons tussendoor regelmatig goed schoonmaakt.  Herhaal dit totdat er een strakke voeg is ontstaan. De waas die op de tegels achterblijft, kunt u verwijderen met een doek als de voeg droog is.  Laat de voegen goed drogen.