Soorten Natuursteen | TegelNatuursteen.nl

Soorten Natuursteen

Natuurstenen tegels kunnen onderverdeeld worden in marmer, travertin, leisteen, kwartsiet, hardsteen, basalt en graniet. Bij marmer, travertin, hardsteen/basalt en graniet kan er sprake zijn van een oppervlakte bewerking van gezaagde tegels. Deze kan dan bestaan uit gezoet, gepolijst, gezandstraald, gevlamd, getrommeld en geborsteld. Kijk bij algemene tips voor verdere uitleg over deze begrippen.

Tot de hardere soorten behoren graniet en kwartsiet. Tot de zachtere soorten natuursteen behoren kalksteen en marmer. Leisteen wordt meestal geleverd met een ruw oppervlak. Sommige leisteensoorten zijn slechts beperkt zuurbestendig.

 

Graniet

Graniet is een dieptegesteente, ontstaan uit magma, welke geleidelijk afgekoeld en onder grote, constante druk gevormd is. Door toedoen van verschillende mineralen is een grote verscheidenheid ontstaan in uitstraling en kan uiterlijk sterk in kleur en structuur verschillen. Verder heeft graniet een standaard dikte. Aanbevolen voegbreedtes: Vloer- en wandtegels met gezaagde kanten: 3-5 mm.

Marmer

Marmer is een metamorf gesteente die is ontstaan doordat het sedimentgesteente (afzettingsgesteente) kalksteen, gedurende een zeer lange tijd en onder enorme druk en temperatuurverschillen, bij de vorming van gebergten een gedaantewisseling (metamorfose) heeft ondergaan. Marmer heeft een standaard dikte. Aanbevolen voegbreedtes: Vloer- en wandtegels met gezaagde kanten: 3-5 mm.

Travertin

Travertin is ontstaan uit kalkrijk water, waardoor kalkafzetting op de bodem plaats vond. De gaatjes in het materiaal zijn ontstaan door afgestorven, vergane plantdelen. Bij Travertin in de gezoete uitvoering, worden de gaatjes in het oppervlak gestopt met een steenlijm, cementpoeder of epoxy. Travertin een standaard dikte. Aanbevolen voegbreedtes: Tegels met getrommelde (verouderde) kanten: 6-10 mm.

Hardsteen / Basalt

Basalt is uitvloeiinggesteenten, ontstaan door uitvloeiing van magma (lava) dat in contact is gekomen met de buitenwereld en vervolgens snel is afgekoeld en verhard. Het uiterlijk en de samenstelling zijn meestal zeer gelijkmatig. Verder heeft de basalt een standaard dikte.

Hardsteen

Basalt

Leisteen / Kwartsiet

 

Leisteen is een sedimentgesteente, ontstaan door afzetting in zee van de door rivieren aangevoerd puin en slib door verwering van afgebroken gebergten.

Kwartsiet is een metamorf gesteente, ontstaan doordat het sedimentgesteente zandsteen een gedaanteverwisseling of metamorfose heeft ondergaan en wel gedurende een zeer lange tijd, door de enorme druk en temperatuurverschillen bij de vorming de gebergten.

Kwartsiet en leisteen worden door splijting gewonnen; zij hebben daarom een natuurlijk splijtvlak variërend van vlak tot grover (natuurlijk antislip). Kwartsiet en sommige leisteensoorten kennen een hogere slijtvastheid dan betontegels. Gezien de aard/gelaagdheid van kwartsiet en leisteen komen er na splijting géén platen voor, die eenzelfde dikte hebben. Tegels variëren in dikte gemiddeld van 8-26 mm. Het is tegenwoordig ook mogelijk diverse materialen in kwartsiet en leisteen op dikte gefreesd, ook wel gekalibreerd genoemd, te leveren. Kijk bij algemene tips voor verdere uitleg over gekalibreerde tegels.

Kwartsiet en Leisteen kenmerken zich door een natuurlijk splijtvlak met een stroef oppervlak. Gebrande en gezandstraalde graniet en basalt kennen soortgelijke eigenschappen. De hoge antislipwaarden van kwartsiet en leisteen zijn nauwelijks te evenaren door ander natuursteen of keramische tegels. Aanbevolen voegbreedtes: Leisteen- en kwartsiettegels met gezaagde kanten: 5-8 mm.

LeisteenMustang

Kwartsiet