Legadvies bestratingen en terrassen | TegelNatuursteen.nl

Legadvies bestratingen en terrassen

Een opkomende trend die zichtbaar is, is het gebruik van keramische tegels voor buiten. Voorheen werd keramiek voornamelijk voor binnen gebruikt, echter ook steeds vaker voor terrassen. Door de dikte van de keramische tegels (2 cm) zijn deze vorstbestendig zonder ze op een betonnen ondergrond te lijmen. Tevens zijn deze tegels ook harder dan beton en vele natuursteensoorten. Ook zullen keramische tegels niet verkleuren en hebben geen last van kalkuitbloei.

 

Stap 1, vooraf het leggen

Als eerste moet u een zandbed aanbrengen van ongeveer 20 cm dik. Zodra het zandbed erin ligt kunt u starten met het aanmaken van de drainagemortel bestaande uit fijne split 2-6 mm, stabilisatiemortel en bindmiddel. Laat het mengsel goed draaien zodat zich een homogene samenstelling kan vormen. Breng vervolgens de drainagemortel over het volledige oppervlak aan met een dikte van 5-6 cm. Houd rekening met een afschot van minimaal 1 cm per 1 meter. Verder kunt u alleen de keramische tegels aanbrengen op de drainagemortel als deze nog niet is uitgehard.


Stap 2, het leggen van tegels

Zodra de drainagemortel ligt, brengt u met een lijmkam een flexibele hechtmortel op de onderzijde van de tegels aan. Vervolgens kunt u ze lichtjes inkloppen op de drainagemortel. Let op dat u de tegels alleen kunt verlijmen op een drainagemortel die niet is uitgehard. Om dit te voorkomen kunt u niet teveel drainagemortel in een keer aanbrengen.


Stap 3, drogen en voegen

Zodra de tegels zijn gelijmd kunnen de keramische tegels worden ingevoegd. U kunt het voegmiddel met een trekker verwerken waarna de voegen afgewerkt kunnen worden met en voegspons. Als laatste kunt u beginnen met schoonmaken.