Legadvies in huis | TegelNatuursteen.nl

Legadvies in huis

Het leggen van keramische tegels kan in een verse chape, in een mortelbed, of doormiddel van lijmen. De keuze van de tegellijm wordt bepaald door de ondergrond en type/formaat tegel. Hierbij is het ook van belang dat bij toeppassing van tegels over tegels (bij de wand) de achterzijde van de nieuwe tegel een zuigende ondergrond heeft. Is dit het geval dan kan hiervoor een pasta-tegellijm worden toegepast, in andere gevallen een cementgebonden tegellijm.

Daarnaast worden dikke tegels zoals vele natuursteensoorten meestal in een mortelbed geplaatst. Het mortelbed komt over een stabiliseerlaag van zand en cement. De tegel wordt als het ware ingemetseld. Hiervoor is de nodige vakkennis vereist. Een natte chape laag wordt meestal gebruikt voor het plaatsen van dunnere tegels. Over deze chape kunnen nog droge cement of harsen gestrooid worden voor een betere hechting. Keramische tegels worden dan weer vaak op een droge chape geplaatst met kleefcement of lijm.

Keramische tegels lijmen

Stap 1, vooraf het leggen

Ardal primerAls de partij tegels is geleverd, is het belangrijk dat u de tegels controleert op beschadigingen. Tegels met een beschadiging kunnen eventueel gebruikt worden voor het zagen van passtukken. Passtukken zijn verzaagde tegels die ervoor zorgen dat het geheel netjes past. Ze worden dan ook altijd aan de rand geplaatst.

Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u een egale, goed schoon, droog en stofvrij ondergrond heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de ondergrond het beste egaliseren met egalisatie voegsel of behandelen met een primer zoals de Ardal Primer.  Dit is een hechtingsverbeteraar voor zuigende ondergronden. Hierdoor droogt de lijm straks minder hard, waardoor er minder snel vliesvorming ontstaat op de lijm. Overigens is het belangrijk om niet meer tegellijm aan te maken dan u in één uur gebruikt. Anders droogt deze uit.


Stap 2, het leggen van tegels

Voor het leggen van de tegels brengt u een dunne laag tegellijm aan op de vloer die goed doorkamt moet worden. Smeer vervolgens de onderzijde van de tegels in met dezelfde lijm, maar met de vlakke kant van uw lijmkam. Doe dit zo dun mogelijk. Daarna kunt u de tegel plaatsen. Voor een goede hechting kunt u voorzichtig op de tegel drukken en beetje heen en weer wiebelen.

Als u de tegels moet snijden dan kunt u dit het beste aangeven met een waskrijtje of een viltstift (géén marker). Indien u de afgesneden kant van de tegel te scherp vindt, dan kunt u deze altijd een beetje afvlakken met een schuurpapiertje.


Stap 3, drogen en voegen

Voordat u gaat voegen is het belangrijk dat uw vloer ongeveer 24 uur kan drogen. Als u klaar bent met afvoegen kunt u ongewenste lijmresten en voegmiddel verwijderen voordat het opdroogt.

Keramische tegels leggen in mortelbed

Stap 1, vooraf het leggen

Het mortelbed wordt gegoten over een stabiliseerlaag van zand en cement. Als ware worden de tegels dus ingemetseld en zodra een tegel slecht geplaatst is, is het onmogelijk om dat recht te zetten. Dit vergt specialistische vakkennis waardoor wij u aanraden dit te laten doen door vakkundige tegelzetters. Hiervoor kunt u contact opnemen met infoschijndel@tegelnatuursteen.nl of infokatwijk@tegelnatuursteen.nl.

Om een goede hechting op de betonvloer te krijgen, adviseren wij de ondervloer goed te reinigen en losse delen te verwijderen. Daarna de vloer aanbranden met een mengsel van trasscement (met een trasaandeel van ten minste 40%) en water.


Stap 2, het leggen van tegels

Op de betonplaat wordt een mortelbed van ca. 3 cm dik aangebracht. Om te zorgen voor voldoende hechting tussen de mortel en de tegels moet de onderkant van de tegels voor het aankloppen met schoon water gewassen worden en moet er een hechtbrug worden aangebracht. Breng telkens niet meer drainagemortel aan als je tegels kunt leggen voordat de mortel begint uit te harden. Let erop dat de tegels helemaal in het mortelbed ingebed zijn en dat er zich onder de tegels geen holle ruimtes vormen.

De voegen moeten minstens 5 mm breed zijn. Voor tegels met natuurlijk gespleten oppervlakken en/of met de hand gehakte randen zijn bredere voegen nodig. Uitzetvoegen die al in de funderingslaag voorkomen, moeten in het mortelbed en in de tegellaag worden voortgezet.

Je kunt de vloertegels in de mortel leggen door deze 1 voor 1 waterpas te plaatsen. Dit is van groot belang, vanwege het feit dat je werkt met een niet-vlakke ondergrond. Het zal je wat meer tijd kosten om de tegels te leggen, maar je zorgt er op die manier uiteindelijk voor dat er een strakke vloer ontstaat die geen lelijke verhogingen of verlagingen laat zien.


Stap 3, drogen en voegen

Ter bevordering van het drogen van de legmortel en ter voorkoming van verkleuringen langs de randen, dienen de voegen circa 5-7 dagen te worden open gehouden.

Keramische tegels leggen in verse chape

Stap 1, vooraf het leggen

Een chape wordt vooraf het betegelen aangebracht als ondervloer. U kan hier gebruik maken van vooraf bereide chape, bestaande uit rijnzand en cement. Dit moet aangebracht worden in een laag van 15 tot 20 cm waar u ook eventueel verwarming etc. kan onderbrengen.


Stap 2, het leggen van tegels

Als u de tegels legt is het belangrijk om rekening te houden met de gewenste voeg die kan variëren van 5 to 20 mm. Dit hangt vaak af van de grootte van de tegel. Wanneer men de tegels vastzet op een nieuwe chape, kan dit gebeuren vooraleer de chape geheel is opgedroogd. De tegels worden dan op de chape gelegd en gelijkmatig ingedrukt met de rubberen hamer. Bij een droge chape of over een bestaande gelijke vloer zal u de tegels verlijmen. U kan ongeveer een vierkante meter met lijm voorbereiden. Deze wordt aangebracht met het truweel en uitgestreken met een getande lijmkam. Men legt steeds eerst het middengedeelte en voegt nadien de zijkanten aan. Wanneer de ondergrond zich in slechte staat bevindt, legt men de tegels best in mortel.


Stap 3, drogen en 
voegen

Na het leggen van de tegels mag u 24 uur na de plaatsing beginnen met voegen. Voordat u gaat voegen maakt u het tegeloppervlak licht vochtig. Vervolgens kunt u de tegels met cirkelvormige bewegingen inwrijven met voegpasta met behulp van een spons of rubberen trekker. Wanneer alle voegen dicht zijn kunt u de tegels voorzichtig reinigen met een schone spons en water. Hierna is het belangrijk dat u alles goed laat drogen en de volgende dag pas de overtollige voegpasta met water weg veegt.