Oppervlakte bewerkingen | TegelNatuursteen.nl

Oppervlakte bewerkingen

Oppervlakte bewerkingen

Kotah Groen Breukruw

Breukruw

Breukruw wil zeggen dat de oppervlakte van de tegel niet bewerkt is. Een gladde, strakke tegel is de tegenhanger van breukruw. Een gevolg van een breukruw karakter is dat de maatvoering van de tegels kan afwijken. Een strak afgewerkte tegel kent vaste maten omdat de tegels intentioneel een vaste maat hebben gekregen bij de afwerking. Voorbeelden hiervan zijn Black Berry, Jack Slate, Kotah Blauw Breukruw (zie afbeelding), Mix Lime Tandur, etc.

 

Gebrand en geborsteld

Bij het branden van natuursteen wordt er een vlam onder een hoek van 45° op de plaat gericht. Dit geeft een specifieke ruwe textuur. Hierna worden de tegels geborsteld, waardoor het oppervlak zachter en fijner wordt. Dit gebeurt doormiddel van een abrasieve borstels onder hoge druk. Verder komt de kleur van natuursteen beter tot hun recht en is het oppervlak ideaal voor intensief gebruik, krasbestendig en kleurvast.

Gekalibreerd

Het komt voor dat er sprake is van dikteverschil van natuurstenen tegels. Om te voorkomen dat dit problemen levert bij het leggen, worden de tegels vaak gekalibreerd. Dit betekent dat de tegel op dikte wordt gefreesd waardoor de tegel overal even dik is. Ook is de onderlinge dikte tussen de tegels gelijk.

kanten

 

Gekapte kanten / Gezaagde kanten

Als er wordt gekeken naar de kanten van een tegel, dan kan er geconcludeerd worden dat er bij gekapte kanten sprake is van een ruwe rand. Bij gezaagde kanten is er sprake van een strakke rand.  

 

Getrommeld

Natuursteen kan getrommeld worden wat betekent dat er sprake is van een klassieke randafwerking, waarbij de rand van de tegel handmatig of met een machine wordt bewerkt. De reden hiervoor is het geven van een ouder en klassiek uiterlijk van de tegel. Als er sprake is van handmatig getrommeld dan is er alleen sprake van de rand die wordt bewerkt (ruw). Bij machine getrommeld wordt het hele product in de machine bewerkt, zowel de rand als het oppervlak wordt ruwer. Enkele voorbeelden hiervan zijn Apulia Classico (afbeelding rechtsonder), Harappa Stone Black, Heritage Black Anticato, Vietnamees hardsteen gezoet en getrommeld, etc.

 

Gestraald: Bij gestraalde tegels is de deklaag van de tegel gestraald met fijn zand, hierdoor ontstaat een stroef oppervlak wat prettig aanvoelt als u met blote voeten over deze tegels loopt.

 

Gewelfd oppervlak

Als een tegel een gewelfd oppervlak heeft dan houdt dit in dat het oppervlak niet vlak is, wat tevens een anti-slip effect heeft. Het kan dan zijn dat de toplaag zorgvuldig is gestraald. Een voorbeeld hiervan is de Vintage.

 

Apulia Classico

Gevibreerd

Als een tegel is gevibreerd dan houdt dat in dat een tegel bewerkt wordt in een machine met korrels, waardoor de rand als het oppervlak van de tegel verouderd is.

 

Gezoet

Als natuursteen wordt gezoet, dan is er sprake van een effen mat oppervlak zonder sporen van bewerking. Er zal sprake zijn van een kleine, lichte weerspiegeling en een intens donkere kleur. Zoeten is de laatste fase van het schuurproces met een zeer fijne schuurschijf. Zo zijn er ook verschillende gradaties in glans mogelijk. Zo kan er sprake zijn van ‘licht gezoet’ (geringe glans), ‘gezoet’ (matglans) en ‘donker gezoet’ (hoogglans). Voorbeelden van gezoete tegels zijn Apulia Classico (afbeelding rechts onder), Crema Nuova, Perlato gezoet, Saros Edition, etc.